Μαστογραφία

 To Διαγνωστικό Πολυιατρείο Premium Lab προσφέρει τη δυνατότητα διεκπεραίωσης μαστογραφίας με τον τελευταίας γενιάς Ψηφιακό Μαστογράφο. Η μαστογραφία αποτελεί την πιο σημαντική ετήσια εξέταση για μία γυναίκα, η οποία δεν θα πρέπει να παραλείπεται από καμία γυναίκα.

Η μαστογραφία αποτελεί μια ακτινολογική εξέταση, η οποία διεξάγεται από διαπιστευμένα ακτινολογικά κέντρα.  Η μαστογραφία επιτρέπει τη λεπτομερή απεικόνιση της μορφολογίας του μαστού και των δομών των ανατομικών στοιχείων του. Αυτή η εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση αποβλέπει στην ανίχνευση αλλοιώσεων και παθολογικών ιστών του μαστού, λειτουργώντας στην πρόληψη και άμεση διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Για τις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας για τις γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών. Τα ποσοστά της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας την έγκαιρη πρόληψη ως τη μοναδική δίοδο για την μείωση της γυναικείας θνησιμότητας.

Η μαστογραφία αποτελεί τον σημαντικότερο τρόπο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μίας και ο προληπτικός έλεγχος μειώνει  αποδεδειγμένα τη θνησιμότητα από τη νόσο. Η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της μαστογραφίας θεωρείται ηλικία των 40 ετών. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά μετά τα 35 έτη. Μετά την ηλικία των 40 ετών, κάθε γυναίκα θα πρέπει να διεξάγει ετησίως μαστογραφία για την καλύτερη πρόγνωση κακοήθειας του μαστού.

Πριν από την ηλικία των 35 ετών, οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πραγματοποιεί υπερηχογράφημα μαστού. Το υπερηχογράφημα μαστού εξίσου βοηθάει στη διάγνωση των μεταβολών στον ιστό του μαστού, δίχως την εκπομπή ακτινοβολίας.

Η μαστογραφία στο Premium Lab διεξάγεται με τον τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό μαστογράφο. Η ψηφιακή μαστογραφία περιλαμβάνει τη λήψη εικόνων μέσω της χρήσης ακτίνων Χ., ενώ η εξέταση διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, η ασθενής τοποθετείται μπροστά από τον ψηφιακό μαστογράφο. Ο ακτινολόγος τοποθετεί τον μαστό με μεγάλη προσοχή στον μαστογράφο, και συγκεκριμένα σε ειδικές πλαστικές πλάκες. Οι πλάκες μέσω της συμπίεσης του μαστού, μπορούν να απεικονίσουν με ακρίβεια τον μαστό και τους ιστούς του. Η συμπίεση μπορεί να επιφέρει μία προσωρινή ενόχληση, η οποία ενισχύει την ακριβή αποτύπωση της εικόνα, μειώνοντας την έκθεση στην ακτινοβολία. Ο ψηφιακός μαστογράφος λαμβάνει πολλαπλές εικόνες από τον μαστό από διαφορετικές όψεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η λεπτομερής καταγραφή του μαστού. Όταν ληφθούν όλες εικόνες, ο ακτινολόγος τις εξετάζει για την εύρεση τυχόν ανωμαλιών στον μαστό.

Για την διεξαγωγή της τομογραφίας, η γυναίκα στην περίπτωση που υπάρχει έμμηνος ρύση, δεν θα πρέπει να υποβάλλεται στην εξέταση κατά τη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Αυτό σημαίνει ότι η μαστογραφία δεν πρέπει να γίνεται 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση. Έτσι, η μαστογραφία πρέπει να διεξάγεται την 4η -10η ημέρα του κύκλου.

Η μαστογραφία επιφέρει πολλαπλά οφέλη που δεν σχετίζονται μόνο με την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου, αλλά πρωτίστως είναι σημαντική λόγω της μείωσης του ποσοστού θνησιμότητας των γυναικών. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της μαστογραφίας περιλαμβάνουν :

  • έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ακόμη και σε πρώιμο στάδιο, ακόμη κι αν δεν είναι αισθητά με την ψηλάφηση
  • ακρίβεια ανίχνευσης ακόμη και του προσυμπτωματικού καρκίνου, καθώς έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μεταβολών στον ιστό του μαστού 
  • σύντομη και εύκολη εξέταση, καθώς προσαρμόζεται κατάλληλα στον μαστό
  • μείωση της θνησιμότητας, καθώς η μαστογραφία σώζει ζωές

Ωστόσο, για να φέρει μία μαστογραφία πλεονεκτήματα, θα πρέπει να διεξάγεται από μηχάνημα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας. Παράλληλα θα πρέπει να διεκπεραιώνεται από έμπειρους ακτινολόγους για την αποφυγή επανάληψης της εξέτασης και την λανθασμένη διάγνωση.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει ένα ποσοστό 5-10% των καρκίνων του μαστού που δεν ανιχνεύονται με την μαστογραφία. Επιπλέον, η πυκνής σύστασης μαστοί μπορεί να υποκρύψουν υποκείμενες αλλοιώσεις.

Στο Premium Lab εκτελούμε καθημερινά την εξέταση της μαστογραφίας και όλου του φάσματος τις ιατρικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των γυναικών. Στόχος μας είναι η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού, συνδράμοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της θνησιμότητας των γυναικών. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας. Η ομάδα μας βρίσκεται διαθέσιμη να ικανοποιήσει κάθε σας ανάγκη.