Υπέρηχοι – Triplex

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

(ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ, ΤΡΙPLEX ΑΟΡΤΗΣ, ΝΕΦΡΙΚΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ, ΛΑΓΟΝΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ/ΦΛΕΒΩΝ)

Η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8-10 ωρών πριν την εξέταση (ελαφρύ μη λιπαρό γεύμα 8-10 ώρες πριν) και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές. Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι). Ελεύθερα καταναλώνετε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά. Εφόσον έχουμε μαζί και εξέταση Κάτω Κοιλίας (με νερά) θα πρέπει αυστηρά να έχουμε σταματήσει τα νερά τουλάχιστον μισή ώρα πριν ώστε να μην είναι το στομάχι γεμάτο και εμποδίζει την εξέταση.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ

(ΝΕΦΡΩΝ, ΟΥΡΗΤΗΡΩΝ, ΚΥΣΤΕΩΣ, ΠΡΟΣΤΑΤΗ, ΠΥΕΛΟΥ)

Για τον έλεγχο της κάτω κοιλίας είναι απαραίτητο η ουροδόχος κύστη να είναι σχετικά γεμάτη (να έχουμε κάποια τάση για ούρηση αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό ώστε να μπορούμε να κρατηθουμε και να αντέχουμε την ήπια πίεση στην περιοχή). Για το σκοπό αυτό, δύο ώρες πριν την εξέταση θα πρέπει να ουρήσετε τελευταία φορά και στη συνέχεια να πιείτε 4-6 ποτήρια νερό, σταδιακά στη διάρκεια μιας ώρας και το τελευταίο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εξέταση. Αποφεύγετε να ουρήσετε ξανά μέχρι την ώρα της εξέτασης. Προσαρμόζετε ανάλογα στα δικά σας δεδομένα τους παραπάνω χρόνους π.χ. αν έχετε συχνουρία είτε μειωμένη ούρηση. Σημαντικό είναι να είστε καλά ενυδατωμένοι (πολλά υγρά) από την προηγούμενη ημέρα και όχι αφυδατωμένοι γιατί η κύστη σας θα είναι πιο δύσκολο να γεμίσει αν πιείτε νερό μόνο την τελευταία ώρα ιδίως όταν έχει πολλή ζέστη (θερινούς μήνες).

ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Η 7η-10η ημέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως είναι η ιδανική ημέρα για την εκτέλεση της εξέτασης.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Η κύστη θα πρέπει να είναι άδεια αλλιώς θα πρέπει να ουρήσετε αμέσως πριν την εξέταση. Προτιμάται να μην πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης και ιδανικά θα πρέπει να γίνεται την 7η-10η ημέρα από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

ΕΓΧΡΩΜΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

TRIPLEX ΑΡΤΗΡΙΩΝ/ΦΛΕΒΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ

Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος-η, χωρίς να έχετε περπατήσει πριν την εξέταση μεγάλες αποστάσεις και με καλή ενυδάτωση. Θα σας ζητηθεί να ελευθερώσετε τα πόδια πλήρως (παντελόνι, παπούτσια, κάλτσες) για να εξετασθούν από τη ρίζα έως τους αστραγάλους. Για το σκοπό αυτό φροντίστε να φοράτε κατάλληλα ρούχα. Στην εξέταση φλεβών αν φοράτε φούστα θα χρειαστεί να βγει επίσης αν εξετασθείτε σε όρθια θέση γιατί θα εμποδίζει.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ, ΤΡΑΧΗΛΟΥ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ ΤΡΑΧΗΛΟΥ (ΚΑΡΩΤΙΔΩΝ/ΦΛΕΒΩΝ)

Πριν την εξέταση και τουλάχιστον κατά την αναμονή να έχουμε ελευθερώσει το λαιμό από αλυσίδες, κοσμήματα, σταυρούς κλπ και προτιμούμε ρούχα που δεν θα δυσκολέψουν την εξέταση του λαιμού ή θα βγουν εύκολα εάν χρειαστεί.