Εξετάσεις ούρων

ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ

Το καταλληλότερο δείγμα είναι τα πρωινά ούρα. Απαιτείται καλό πλύσιμο με νερό και σαπούνι πριν την ούρηση. Αφήνουμε λίγα ούρα να τρέξουν και μαζεύουμε το μέσον της ούρησης σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Η προσκόμιση του δείγματος πρέπει να γίνει εντός μιας ώρας.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ ΑΠΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ

Απαιτείται τοπικό πλύσιμο με νερό, σαπούνι και φυσιολογικό ορό. Αμέσως μετά καλό στέγνωμα με καθαρή γάζα. Τοποθετήστε στη περιοχή, χωρίς να επιμολυνθεί το πλαστικό στόμιο. Το σακουλάκι πρέπει να το αλλάζετε κάθε 45 λεπτά. Όταν το παιδί ουρήσει, αφαιρέστε το σακουλάκι με προσοχή, ώστε να μην επιμολυνθεί και τοποθετήστε το στον αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ

Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός από το προηγούμενο βράδυ. Το πρωί τα πρώτα ούρα τα απορρίπτει. Πίνει δύο ποτήρια νερό. Συλλέγει συνολικά τα ούρα των επόμενων δύο ωρών σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Η προσκόμιση του δείγματος πρέπει να γίνει εντός μιας ώρας.

ΓΙΑ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για ένα 24ωρο πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, πουλερικά, γλύκα, καραμέλες, ζελατίνη.

ΓΙΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Απαγορεύεται η λήψη ασβεστίου και ορμονών που σχετίζονται με την οστεοπόρωση τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την συλλογή του δείγματος. Προτείνεται η κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού την προηγούμενη ημέρα της συλλογής.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ

Ο ασθένης συλλέγει συνολικά όλα τα ούρα των 24 ωρών χωρις να χάσει καμία ούρηση. Το πρωί τα πρώτα ούρα τα απορρίπτει. Συλλέγει συνολικά τα ούρα των 24 ωρών.  

ΓΙΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ(ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ), ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ, ΜΙΚΡΟΑΛΒΟΥΜΙΝΗ (ΜΙΚΡΟΛΕΥΚΩΜΑΤΙΝΗ), ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΚΑΛΙΟ, ΝΑΤΡΙΟ, ΜΑΓΝΗΣΙΟ, ΦΩΣΦΟΡΟ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΛΕΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία.

ΓΙΑ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για ένα 48ωρο πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, πουλερικά, γλυκά, καραμέλες, ζελατίνη. Επιτρέπονται λαχανικά, φρούτα, γάλα, άμυλο, τσάι, κακάο, καφές.

ΓΙΑ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ (ΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ) – ΝΟΡΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ (ΝΟΡΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ)

Απαιτείται ειδική δίαιτα για μία εβδομάδα πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα : ντοπαμίνη, α & β αναστολέας, βιταμίνη Β, ασπιρίνη, φαινοθειαζίνες. Για μια εβδομάδα πριν απαγορεύονται τα υπερτασικά φάρμακαΚατά την συλλογή απαγορεύονται η καφείνη, το τσάι, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.

ΓΙΑ ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ

Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα για 2 εβδομάδες πριν και κατά την συλλογή : διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα.

ΓΙΑ VMA

Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα για 2 εβδομάδες πριν και κατά την συλλογή : ασπιρίνη, levodopa, Amoxil, πυριδοξίνη, methyl-dopa, ρεζερπίνη. Επίσης απαγορεύονται η καφείνη, το τσάι, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.

ΓΙΑ ΟΞΑΛΙΚΑ ΟΥΡΩΝ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για 1-2 μέρες πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος.Πριν την λήψη απαγορεύεται η λήψη βιταμίνης CΕπίσης απαγορεύονται καφες, τσάι, φράουλες, μπανάνες, πορτοκάλια, σόγια, σπανάκι, σοκολάτα, καρότα, σέλινο, μπρόκολο, κουνουπίδι.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ (2)

ΓΙΑ ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για 1-3 εβδομάδες πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα : ντοπαμίνη, α & β αναστολέας, βιταμίνη Β, ασπιρίνη, αντιυπερτασικά. Για 3 ημέρες πριν και κατα την συλλογή των ούρων απαγορεύονται καφές, τσάι, σοκολάτα, χυμοί, αναψυκτικά, παγωτά, εσπεριδοειδή, βανίλια, μπανάνες, αλκοόλ, ξηροί καρποί και το κάπνισμα.

ΓΙΑ 17-ΚΕΤΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ (17-KS)

Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα για 2 ημέρες : αντιβιοτικά, κορτικοστεροειδή.

ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ-ΝΟΡΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ

Απαιτείται ειδική δίαιτα για 2 ημέρες πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται τα εξής φάρμακα : βιταμίνη Β&C , ασπιρίνη, διαμίνη, φαινοθειαζίνες, levodopa, ampicillin, ερυθρομυκιτίνη, τετρακυκλίνη, ντοπαμίνη. Απαγορεύονται καφές, τσάι, σοκολάτα, βανίλια, μπανάνες και κακάο.

ΓΙΑ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

Απαγορεύονται για 3 ημέρες πριν και κατά την συλλογή ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, κάστανα και μελιτζάνες.

ΓΙΑ 17-ΥΔΡΟΞΥΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ (17-OHCS)

Απαγορεύονται για 5 ημέρες πριν και κατά την συλλογή τα εξής φάρμακα : κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά και ACTH.

ΓΙΑ 5 ΥΔΡΟΞΥ-ΙΝΔΟΛΟ-ΟΞΙΚΟ ΟΞΥ (5-ΗΙΑΑ)

Απαιτείται ειδική δίαιτα για 3-4 ημέρες πριν και κατά τη συλλογή του δείγματος. Απαγορεύονται μπανάνες, ανανάς, αβοκάντο, ακτινίδιο, δαμάσκηνο, ντομάτες, καρύδια, κάστανα, μελιτζάνες, σοκολάτα, κακάο.