ΜΙΧΑΛΗΣ Δ.ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ PREMIUM LAB
Η επιθυμία για απογόνους αποτελεί μια μυστηριώδης ανάγκη του ανθρώπινου είδους ,που στη σύγχρονη εποχή θέλει να πραγματοποιηθεί σε σύντομο και προγραμματισμένο χρόνο, σε σχέση με τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινής ζωής .
Μιλάμε για στειρότητα όταν ένα ζευγάρι δεν καταφέρνει να φθάσει στη σύλληψη μετά από ένα χρόνο σχέσεων χωρίς προφύλαξη.
Οι φυσικοπαθολογικές γνώσεις της αναπαραγωγικής
λειτουργίας του γεννητικού συστήματος και η ανάπτυξη των τεχνικών διάγνωσης του κλινικού γυναικολόγου που μελετάει τη γυναικεία αναπαραγωγή .
Η υστεροσαλπιγγογραφία γίνεται με έγχυση υδατικού διαλύματος ιωδιούχου σκιερής ουσίας. Με την μέθοδο αυτή , μπορούμε να ελέγξουμε τη μορφολογία και το μέγεθος της μητρικής κοιλότητα , τον αυλό των σαλπίγγων καθώς και την κανονική (μέσα από τα κωδωνικά στόμια) δια βατότητα της σκιερής ουσίας προς την ελεύθερη περιτοναϊκή κοιλότητα.
Η ΥΣΓ αποτελεί κατά συνέπεια μέθοδο μεγάλης διαγνωστικής αξίας για την άμεση ή έμμεση ανάδειξη και τον καθορισμό πολλών από τις παθολογικές καταστάσεις των εσωτερικών γεννητικών οργάνων τη γυναίκας και κυρίως συγγενών και επίκτητων ανωμαλιών , πρωτοπαθών και δευτεροπαθών στειρώσεων , αποφράξεων σαλπίγγων κ.α. που η αποκάλυψη τους είναι όχι μόνο δύσκολη αλλά , για ορισμένες από αυτές αδύνατη με από οποιαδήποτε άλλη εξέταση .
Οι μέρες που είναι οι πιο κατάλληλες για την εκτέλεση της ΥΣΓ είναι η 3 η , 4 η και η 5 η ημέρα από το τέλος της περιόδου . Σε αυτό το διάστημα το ενδομήτριο βρίσκεται σε πλήρη ηρεμία και είμαστε σχεδόν απόλυτα βέβαιοι ότι δεν υπάρχει
εγκυμοσύνη . Και επειδή αυτό τυγχάνει να το ξέρει μόνο ο καλός θεούλης απαγορεύονται ρητά οι ελεύθερες σεξουαλικές επαφές πριν την εξέταση .
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ακτινικής βλάβης του κυήματος , ακριβώς επειδή βρίσκεται στις πρώτες εβδομάδες , δηλαδή στην περίοδο του σχηματισμού των διαφόρων οργάνων (οργανογένεση) .
Οι αρχικές ενδείξεις της ΥΣΓ περιέχουν τις μητρικές και σαλπιγγικές ασθένειες . Η μητρική παθολογία περιλαμβάνει τα:
Κοντινή απόφραξη.
Μακρινή απόφραξη.
Συμφύσεις γύρω από τις σάλπιγγες.
Πολλές κυρίες έρχονται στο κέντρο όπου εργάζομαι, έχοντας λάβει φαρμακευτική αγωγή με ισχυρά παυσίπονα, που τελικά δεν ωφελούν σε τίποτα.
Είναι δυνατόν να προλάβουμε έναν οποιονδήποτε πόνο έχοντας πάρει κάποιο παυσίπονο; Η καλύτερη λύση είναι η λήψη σπασμολυτικών 1 ώρα πριν την εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προλάβουμε κάποιο μυϊκό σπασμό (οι σάλπιγγες είναι λεπτοί μυϊκοί σχηματισμοί) που μπορεί να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Για παράδειγμα ένας μυϊκός σπασμός σε αμφότερες τις σάλπιγγες μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί μια αμφοτερόπλευρη απόφραξη, ενώ στην πραγματικότητα αυτό να μην ισχύει.
Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό:
Η εξέταση ΔΕΝ ΠΟΝΑΕΙ. Αν ο γιατρός που την εκτελεί έχει εμπειρία και ξέρει να ‘χειρίζεται’ την εκάστοτε γυναίκα με ηρεμία και μαλακές κινήσεις, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ απλά και γρήγορα. Φανταστείτε ένα test PAP το οποίο συνοδεύεται από 4 ακτινολογικές λήψεις.
Σίγουρα δεν είναι καθόλου ευχάριστο σε μία γυναίκα, η θέση στο γυναικολογικό τραπέζι και αυτό το κατανοώ πλήρως.
Και προς Θεού όχι βόλτα στο διαδίκτυο! Θα ακούσετε χίλες διαφορετικές γνώμες και θα πανικοβληθείτε χωρίς λόγο.
• Η εξεταζόμενη να έχει πάρει 1 buscopan plus μία ώρα πρίν την εξέταση
• Η εξεταζόμενη πρέπει να είναι στήν 6η με 12η , έτσι ώστε να μήν έχει καθόλου αίμα, η καφέ βλέννα δεν επηρεάζει την εξέταση
• Όχι επαφές λίγες μέρες πρίν τήν εξέταση
• Μετά την εξέταση, τήν αντιβίωση τη συνταγογράφει ο γυναικολόγος τής εξεταζομένης
• Το σκιαγραφικό visipaq των 50 ml πρέπει να το έχει μαζί τής η εξεταζόμενη